Мерките, които да вземем
Снимка: Shutterstock
Смяната на сезоните и преминаването към по-топлото време може да ни се отрази неблагоприятно. С настъпването на пролетта някои поциенти се оплакват по-често от болки в ставите, каза председателят на Общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов по Нова тв.
Лекарят също така посъветва да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци като ряпа и моркови и да се избягват ранните плодове – ягоди, грозде.
„Съветвам всички да избягват твърде ранните култури, които са оранжерийни, да се използват сезонните, да не се прекалява с ранните плодове и зеленчуци. Причината е, че обработката им не е достатъчно качествена и се получават чревни проблеми”, каза той.
Диетологът д-р Мария Русинова препоръча прием на плодове и зеленчуци, но като междинна закуска в 10:00 и 16:00 часа.
„Могат да се използват за сутрешна закуска, ако им добавим ядки и семена. В този сезон трябва да намалим тестените храни, обработените храни, въглехидратите и захарите”, добави тя.
Председателят на Сдружението на нутриционистите в България Яна Данаилова смята, че храната трябва да бъде с минимална обработка, свежа и сезонна.
„През пролетния сезон чувстваме лек дискомфорт, който се дължи на липсата на витамини и и минерали от дългата зима, от липсата на слънчева светлина”, поясни специалистът.
Какво време да очакваме през пролетта и лятото можете да прочетете в Мениджър нюз.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари